TEOG

Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları Tarihleri ve Kılavuzu Yayınlandı

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavlarına ilişkin kılavuza göre, 8. sınıf öğrencilerinin birinci dönem ortak sınavı 28-29 Kasım 2013, ikinci dönem ortak sınavı ise 28-29 Nisan 2014’te yapılacak.

MEB’in yeni düzenlemesiyle 8. sınıflarda Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak

bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için her dönem, iki yazılısı olanderslerden birincisinin, üç yazılısı olan derslerdenikincisinin sınavı ortak yapılacak.

Bakanlık sınavlarla ilgili usul ve esasları içeren ’’2013-2014 Eğitim-Öğetim Yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e- Kılavuzu’’nu internet sitesinde yayınladı.

Kılavuzda yer alan bilgilere göre, ortak sınavlarda alınan puanlar yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek.

TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş) Sistemi Nedir

TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin.

6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak.

6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek.

Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak.

Yanlışların doğrularını etkilemeyecek.

TEOG sınavı nasıl yapılacak?

Yeni sistemle, her yıl merkezden yapılacak 6 temel dersten 6 sınav getirildi. Yerleştirmede belirleyici olan tek sınavın kaldırılmasına paralel olarak da, yeni sisteme ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ (TEOG) adı verildi.



Bu yıl son kez yapılan SBS sınavının yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni sınav modelinde sona gelindi. Bu kapsamda merkezden yapılan tek SBS yerine artık 6 temel dersten her yıl 6 sınav yapılacak. Merkezden yapılan sınavlarda öğrencilere, bu derslerden çoktan seçmeli 20 soru sorulacak.

ÖĞRETMENLER HAZIRLAYACAK