2014 TEOG Sınav Bilgileri

İşte Yeni SBS'nin Tüm Ayrıntıları,

MEB'in masasındaki çalışmaya ulaşıldı. İşte önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak yeni SBS'nin ayrıntıları…

SBS'nin yerine getirilecek yeni sistemde Türkçe, Fen, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü'nden sınavlar aralık ve nisan ayı sonunda yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eylül ayında açıklayacağı, SBS'nin yerine getirilecek yeni sistemin detayları ortaya çıktı. Buna göre sınav, “Türkçe”, “Matematik”, “Fen ve Teknoloji”, “İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük”, “Yabancı Dil” ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” derslerinden yapılacak. Sınava giremeyen öğrenci 1 hafta sonra telafi sınavına girebilecek. Testlerde yanlışlar doğruyu götürmeyecek.

Vatan'ın ulaştığı bilgiye göre yeni sistem birçok yeniliği de beraberinde getiriyor.

Son dakika değişikliği olmazsa, yeni sistem şöyle işleyecek:

- DİN KÜLTÜRÜ DE ORTAK SINAV: Ortaokul 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan yazılı sınavlardan bir tanesi merkezi sınav olarak gerçekleştirilecek. Sınavlar temel dersler olan “Türkçe”, “Fen ve Teknoloji”, “Matematik”, “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük”, “Yabancı Dil”, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” derslerini içerecek.

- ARALIK VE NİSAN'DA: Sınavlar Aralık ve Nisan ayı sonunda ve o zamana kadar işlenilen müfredata uygun konulardan yapılacak. Merkezi sınavlar her ders için ayrı ayrı yapılacak.

- YANLIŞLAR DOĞRULARI GÖTÜRMEYECEK: Sınavda çoktan seçmeli sorular (4 seçenekli) sorulacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. 3 sınavı olan derslerden 2. sınav, 2 sınavı olan derslerden ise 1. sınav merkezi olarak yapılacak.

- BAŞKA ÖĞRETMENLE: Öğrenciler kendi okullarında (olağanüstü haller dışında) sınava girecekler. Sınav salon başkanları ve gözetmenler, görev yaptıkları okulun dışında farklı bir okulda görev yapacaklar. Sınav görevlendirmeleri il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilecek.

- TELAFİ: Geçerli bir özrü sebebiyle sınava giremeyen öğrenciler için sınavı takip eden haftada telafi sınavı yapılacak. Telafi sınavı, il ve ilçe merkezindeki sınav merkezlerinde yapılacak, öğrenciler bu sınava kendi okullarında giremeyecek.

- ÖĞRETMEN NOTU YÜZDE 40 ETKİLİ: Öğrencilerin dönem puanı, merkezi ortak sınavlar ile öğretmenler tarafından verilen puanlardan oluşacak. Öğrencinin merkezi yazılılardan aldığı puanlar yüzde 60 oranında etkileyecek.Öğretmeni tarafından verilen notlar ise yüzde 40 olarak etki edecek.Yerleştirme ortalaması bulunacak.

- HER YIL FARKLI: Öğrencilerin 6. sınıftaki puanları yüzde 10, 7. sınıftaki puanları yüzde 20, 8. sınıftaki puanları da yüzde 70 oranında etki edecek. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanlarının ağırlıklandırmasına göre oluşan puan, öğrencinin bir sonraki eğitim basamağında devam edeceği okulu belirleyecek. Öğrencilerin gitmek istedikleri okullara yönelik olarak yaptıkları tercihler, puan esasına göre ve şeffaf bir şekilde değerlendirilecek ve liselere merkezi yerleştirme gerçekleştirilecek.

Devamsızlık dahi etkili

Liseye yerleştirmede puanların eşit olması durumunda “Tercih önceliği”, “Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu Başarı puanı yüksekliği”, “Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı”, “Doğum tarihinin daha sonra olması“, “Tercih başvuru tarihinde öğrencinin ikametine yakınlık durumu”na bakılacak.

MEB, okullarda yapılacak sınavlarda “yazılı” uygulamasından geçici bir süre vazgeçti. Sistem oturana kadar merkezi sınavlar test olarak yapılacak. Sistemin oturmasının ardından ise merkezi sınavların yazılı şeklinde yapılması hedefleniyor. Testlerdeyanlışlar da doğruları götürmeyecek.

MEB’in SBS yerine geçecek yeni liselere geçiş modeline son şekli, 16 ilde düzenlenen “arama konferansları”nın sonuncusunun yapıldığı Eskişehir’de verildi.

  • SBS yerine geçecek modele göre, 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak.

  • Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 36 sınavdan sorumlu olacak.

  • Geçerli mazeret sunacak öğrencilere, telafi sınavı yapılacak.

  • Dönem puanı, ortak sınavlar ile öğretmenlerin kanaat notunun ortalaması alınarak hesaplanacak.

  • Öğrenciler, elde ettikleri puanla gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak.

  • Sıralamalar da il bazında yapılacak.



Yeni sisteme göre, okullarda yıl içinde Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden düzenlenecek sınavlar, bakanlık tarafından gönderilen sorularla, merkezi olarak yapılacak. Sınavlar mevcut sistemde dönem içinde yapılan sınavlardan farklı olarak “test” usulü ile gerçekleştirilecek. 1. yarıyıl sınavları aralık, 2. yarıyıl sınavları ise nisan ayında yapılacak. Sorular, o güne kadar işlenen müfredattan sorulacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

SORULARI BAKANLIK HAZIRLAYACAK

Milliyet'in haberine göre, mevcut sistemde öğrenciler, bir dönem boyunca Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinden 3; inkılap tarihi ve din derslerinden 2 yazılı sınava giriyor. Yeni SBS modeline göre bu yıldan itibaren bakanlık, Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinin 2. sınavını; inkılap tarihi ve din derslerinin ise son sınavlarını merkezi olarak test usulü yapacak.

ÖĞRENCİLER 36 SINAVDAN SORUMLU OLACAK

5. sınıf, ilkokuldan ortaokula alıştırma dönemi gibi değerlendirilecek; 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise toplam 36 sınavdan sorumlu olacak. Öğrencilerin kendi sınıflarında gireceği sınavların gözetmeni o sınıflarda derse giren öğretmenler olamayacak. Hangi öğretmenin hangi okulda görev alacağına il/ilçe milli eğitim müdürlükleri karar verecek. Ancak öğrenciler, sınava kendi okullarında katılacak.

SINAVI KAÇIRANA TELAFİ SINAVI

Sınavlardan herhangi birini kaçıran ancak geçerli mazeret sunacak öğrencilere, sınavı takip eden hafta telafi sınavı yapılacak. Ancak bu sınav merkezi olarak, 1 kereye mahsus düzenlenecek. Öğrenciler bu sınava kendi okullarında değil; il veya ilçe merkezlerindeki sınav salonlarında girecek.

YÜZDE 60 SINAV YÜZDE 40 KANAAT

Öğrencilerin dönem puanı, bakanlığın düzenlediği ortak sınavlar ile öğretmenlerin kanaat notunun ortalaması alınarak hesaplanacak. Bu kapsamda, bakanlığın düzenleyeceği ortak sınavlardan alınan notların yüzde 60’ı ile öğretmen kanaat notunun yüzde 40’ı, dönem başarı puanını belirleyecek. 6. sınıfta belirlenen yıl başarı puanının yüzde 10’u, 7. sınıftaki puanın yüzde 20’si, 8. sınıftaki puanın da yüzde 70’i öğrencinin hangi lisede okuyacağını belirleyecek. Öğrenciler, 3 yılın sonunda elde ettikleri puanla gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak. Tercihler, değerlendirildikten sonra, MEB öğrencileri uygun liselere merkezi olarak yerleştirecek.

SIRALAMALAR İL BAZINDA

Bakanlık, öğrencilerin, yıl içinde düzenlenen merkezi sınavlardan aldıkları puanın, liselere geçişte temel alınacak olması nedeniyle, sıralamada herhangi bir bölgesel başarı farklılığının oluşmaması için de adım attı. Arama konferanslarında gündeme gelen bu soruna, “bölgelere göre farklı değerlendirme” çözümü bulundu. Yani örneğin Şırnak’taki öğrencilerin puan ortalaması ile İstanbul’daki öğrencilerin puan ortalaması farklı farklı değerlendirmelere tabi tutulacak. Sıralamalar da il bazında yapılacak. Yeni sistemde yapılacak puan değerlendirmesi sonucunda liseler yine puana göre öğrenci alacak. Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi kapısında yığılma olacak okullar için ise öğrenci kabulünde kendi düzenleyecekleri ek sınavlar belirleyici olacak

2014 TEOG Sınav Bilgileri yorumları

  • Image Description
    ayşenur
    19.09.2013

    bu tarz uygulamalar yerine, tüm liseleri iyileştirsek? kaliteli öğretmen yetiştirip her okulun kalitesi artsa mesela?

  • Image Description
    Misafir
    26.10.2013

    Aaa

  • Image Description
    Misafir
    05.11.2013

    doğum tarihi bile etki ediyor
    99lu olmak zeki olmak anlamına gelmiyor veya 2000-2001li olmak aptal olmak

  • Image Description
    Misafir
    06.11.2013

    Hmmm

  • Image Description
    Misafir
    07.11.2013

    Bir ülkenin her şeyi mi bu kadar dengesiz olur? Neden her karar yanlış veriliyor?

  • Image Description
    toros
    11.11.2013

    YH GİT 200 YHADA 2001 LİLER NİYE APTAL DEİLLER

  • Image Description
    Helin
    16.11.2013

    seneyede başka bir sistem gelecek

  • Image Description
    atarlı ergen
    19.11.2013

    nabi avcı sevgiler(!) neden bukadar sacma düşünüyolar? belki biz bu yıl sbs ye güvendik de gecen sene ders calışmadık!! başarılar(.) HERŞEY İSTEDİĞİNİZ GİBİ OLSUN DİYCEM AMA ZATEN ÖYLE OLUYOR!!!!!!!!!!!

  • Image Description
    8. sınıf öğrencisi
    19.11.2013

    bize yapılan en büyük haksızlık BU HAKSIZLIĞI HİÇ UMUTMYCAZ sınav yaklaştı ve daha nerdeyse hiçbişey belli değil . bizimle dalga geçiyomuşsunuz gibi geliyor bize LÜTFEN ARTIK NET Bİ KARAR VERİN VE BİZDE ŞU SINAV SİTRESİNDEN BİRAZ DA OLSA KURTULALIM

  • Image Description
    hakkı
    21.11.2013

    öğretmeni kağıt üzerinde yetiştirip, daha sonra kağıt üzerinde değerlendirdiğin sürece, kaliteli eğitimden söz edemezsin. yetiştirmede uygulamalar ve etkinlikler ön planda tutulmalı. değerlendirmede de de eksik evrak aranarak değil, sınıfı bir gün boyunca alıp tüm yönleriyle değerlendirmelisin.

  • Image Description
    betül
    23.12.2013

    lütfen bir düşünün 6.sınıfın etkili olması saçma değil mi gerçi bu sınav başlı başına saçmalık kopya tavan yaptı hem daha 1. dönemin ortasında sınav olurmu benim sınavım kötü geçti şu an stesten ders çalışamıyorum 2. daha kötü geçerse sbs nin suyu mu çıkmıştı yani

  • Image Description
    betül
    23.12.2013

    yani bu sınava bizler gireceğiz hani bi sorsalar nasıl daha başarılı olursunuz diye

  • Image Description
    Tüm Türkiye Adına söylüyorum
    05.01.2014

    Çok büyük bir haksızlık var . Geleceğimizi belirleyeceğimiz TEOG sınavı önceden çalınmıştır.Ne biliyorsunuz ki çalınan sorular 1 saat içinde tüm şehirlere dağıtıldı . Hem sorular bir günde hazırlanmış . İki soru da iptal edilmiş . Oy yapılmasını istiyorum . Tüm Türkiye 8.sınıf öğrencilerine sorun . Sınavı tekrarlansın mı , diye . Herkesin oyu evet olacaktır eminim. Arkadaşlarımla birlikte bu konuda çok şikayetçiyiz . Gereğinin yapılmasına arz ederim. Saygılarımla.

  • Image Description
    Ziyaretci
    13.01.2014

    'Türkiye genelinde sınav yapıyolar hatalı sorular çıkıyo.

  • Image Description
    Misafir
    20.01.2014

    öyle diyorsun da senin sınavın iyi geçmedi diye bu sınavdan full çıkaranın 1 yanlışı olanın hali ne olacak sadece kendini düşünen insanlardan birisin işte bende bir 8. sınıf öğrencisiyim ve benimde sınavın iptal olmamasını isteyen bir çok arkadaşım var haksızlık falanda yok biz hakkımızla aldık bize haksızlık yapılmasın da izin vermeyiz ! lütfen kendi kutuna bakmak yerine bir de diğer öğrencilerin durumlarını düşün rica ediyorum.

Konular