SBS KALKIYOR YERİNE 48 SINAV GELİYOR

Milli Eğitim Bakanı, Nabi Avcı, MEB, SBS, dersane, özel okul, haber, haberler, eğitim haberleri

Bakan Avcı'nın, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi ve SBS yerine merkezi sınavların getirileceğini açıklaması, eğitimcilerden tepki topladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, 8. sınıflar için yapılan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine merkezî sınavların getirileceğini açıklaması kafaları karıştırdı.

Yıl içinde okulda yapılan Türkçe, matematik ve fen gibi yazılıların bakanlık tarafından hazırlanıp değerlendirilmesi, liseye yerleştirilmede bu sonuçların etkili olması eleştirileri beraberinde getirdi. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi de tepki çekti. Zaman'ın haberine göre, yeni sınav sistemiyle ilgili açıklamaları ikna edici bulmayan eğitimciler, daha fazla sınavın, öğrenci için daha fazla stres anlamına geleceği konusunda hemfikir. Merkezî sınavların, okullar arasındaki uçurumu derinleştireceğine dikkat çeken uzmanlar şu uyarılarda bulundu: “Bu sistemin uygulanması için öğretmen niteliği her okulda aynı olmalı. Dershaneler sistemin bir gereği. Doğu ile batı arasındaki eğitim farkı, dershaneler kapanırsa artabilir. Bakanlık, endişeleri gidermek için bir an önce maddeler halinde yol haritasını açıklamalı.”

SBS KALKMADI, 48’E ÇIKTI (Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan): Öğrenci bir yılda 12 kez olmak üzere ortaokul boyunca 48 kez ortak sınava katılıyor. Bu imtihanlar, merkezî sistemle yapılırsa öğrenci sınav cenderesinde kalacak. Ayrıca köy okulu öğrencisi ile Çankaya’da eğitim almış çocuğun seviyesi aynı değil. Bu çocuklara aynı eğitimi veremez ve aynı sınava sokamazsınız. Bu sistemin uygulanması için öğretmen niteliği de aynı olmalı. Öğretmenler arasında başarı farkı olduğu gerçek.”

DERSHANEYİ KALDIRMAK SORUNU ÇÖZMEZ (Türkiye Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu): “Bakanlıktan çok daha detaylı açıklama bekliyoruz. Eminim ki milyonlarca ailenin kafası bulandı. Biz sorunun kaynağını kaldıracağımıza adını, şeklini ve sayısını değiştiriyoruz. Önemli olan çözümün niçin, nasıl ve hangi yöntemle yapılacağının söylenmesi. Sorunun kaynağı hâlâ ortada duruyor. Dershane olayın sonucudur. Önemli olan sorunun kaldırılması. Dershaneler hukuki bir kurumdur. Meclis tatile giriyor, bununla ilgili kanun çıksa bile ancak eylüle yetişir. Bunun bu şekilde olması doğru değil.”

DOĞU İLE BATI ARASINDAKİ UÇURUM BÜYÜR (Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan): “Dershaneler kapanıyor, dershaneler kalkıyor gibi bir şey mümkün değil. ‘Dershanelere olan ihtiyacın azalması için çalışmalar yapıyoruz’ daha doğru bir ifade olurdu. Dershaneler sistemin bir gereği. Bu kadar öğrenci, az okul ve bir tane sınav var. Bu sınavın sonucunda dershanelere ihtiyaç oldu. Doğu ile batı arasında eğitim farkı dershaneler kapanırsa artabilir. Batıdaki özel okullarda çok fazla sayıda öğrenci öne çıkar. Kısıtlı imkânların olduğu yerdeki öğrenciler hak kaybına uğrar.”

DERSHANE KAYITLARI YÜZDE 70 DOLDU (Anafen Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal): “Sınavları kim yapacak? Kim değerlendirecek? Ya da mevcudu 50 olan bir sınıfla 20 kişi olan bir sınıfın aynı yazılıya girmesi ne kadar doğru? Bir de bunun için tüm öğretmenlerin müfredatı aynı düzeyde ve aynı hızla anlatması gerekir. Ayrıca şu an dershanelerin yüzde 70’inin kayıtları doldu. Kamuoyunun bu konuda çok iyi bilgilendirilmesi gerekiyor.”

YOL HARİTASI BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI (GÜVENDER Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Kılcı): “SBS kaldırılacak ama merkezî sınavların devamlılığını görüyoruz. Öncelikle bununla ilgili altyapı sağlanmalı. Bakanlık net bir yol haritası açıklamadı. Bu, aslında geciktirilmemesi gereken bir konu. Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor. Dershanelere ihtiyacı ortadan kaldırmak için merkezî sınavları tartışmaya açmak bazı sorunları da beraberinde getirebilir.”

Dershanelerden ortak açıklama: Hizmetimizde aksaklık olmayacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın SBS’ye yönelik açıklamalarının ardından GÜVENDER, ÖZ-DE-BİR ve TÖDER, ortak bir yazılı açıklama yaptı. Yeni döneme hazır oldukları belirtilen açıklamada, “Dershanelerimizde sürdürülen eğitim öğretim etkinliklerinin yararına inanan veli ve öğrencilerimizin dershanelerimizden alacakları eğitim hizmetlerinde hiçbir aksama olmayacağını belirtmek isteriz. Dershaneler yeni döneme hazır.” denildi.

Açıklamada, dershanelerin 2013-2014 öğretim yılı için öğrenci ücretlerini yılbaşından itibaren ilan edilip MEB’e bildirdiği de ifade edildi. Dershanelere öğrenci kayıtlarının başladığı, yeni dönem öğretmen planlamalarının ve sözleşmelerinin yapıldığı, bazılarının kayıtlarının tamamlandığı vurgulandı. Sadece sınav için değil 4., 5., 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin de kişisel başarısını artırmak için dershaneye kayıt olduğuna dikkat çekilerek şöyle devam edildi: “Sınavlar olsa da olmasa da ortaöğretime geçiş öncesinde 8. sınıfa devam edecek öğrencilerimizin yanı sıra pek çok öğrencimiz de okul başarılarını artırmak için zaten dershanelerimize kayıt yaptırmışlardır. Dershanelerimizde sürdürülen eğitim öğretim etkinliklerinin yararına inanan veli ve öğrencilerimizin, dershanelerimizden alacakları eğitim hizmetlerinde hiçbir aksama olmayacak.”

Zaman

Konular